TE SKÅLEN
I 2017 var jeg inviteret til Japan for at udstille.
Her stiftede jeg nærmere bekendtskab med te skåle og te ceremonier.
Kultur, æstetik og traditioner har altid inspireret mig, og jeg blev derfor
betaget af te skålen.
Jeg kan ikke nævne en anden ting, som for mig, har lige så stor skønhed,
enkelhed og gennemført æstetik, som en te skål.
Efter dette "møde" var jeg determineret på at lave mit eget nordiske bud
på en te skål, som en hyldest til den smukke og sanselige te ceremoni fra
Japan.
Min nordiske te skål er lavet i stentøjsler og brændt i en el-ovn.
Den startes på drejeskiven, og herefter laver jeg "bankemønstre" på nogle
af skålene og andre håndskærer jeg på siderne.
Når den er klar til at blive skåret af drejeskiven, omformer jeg faconen fra perfekt rund, til en mere organisk facon.
Bunden og fodringen håndskæres efterfølgende i læderhård tilstand.
En traditionel Japansk te skål har nogle "regler" tilknyttet.
Vægt og størrelse er vigtig; den skal føles balanceret i hånden.
Mange te skåle er ikke symmetriske runde, og de må helst ikke være med skarpe hjørner.
Den skal også være stor nok til, at man kan piske den grønne matcha te.
Bunden skal også gerne have en fordybning, til at opsamle rester af te pulveret.
Mange Japanske te skåle har en uens kant, som repræsenterer Japans bjergkæder.
Sluttelig har en te skål et "ansigt", en forside, som bliver præsenteret til gæsten, når skålen overrækkes.
Jeg har prøvet at finde min egen nordiske, naturlige te skåle-stemme og lave mit bud på en te skål.